ΝΕΡΙΤ:Αδυναμια και προβληματισμός για την ψηφιακή μετάβαση

Unknown | 5/08/2014 01:35:00 π.μ. | 0 σχόλια


Στη δίνη του κυκλώνα βρίσκεται πλέον η ΝΕΡΙΤ, καθώς καταγράφεται ουσιαστική αδυναμία από την πλευρά του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα να λειτουργήσει αποτελεσματικά σε όλα τα επίπεδα πράγμα που δημιουργεί προβληματισμό, τόσο για το μέλλον του, όσο και για την επερχόμενη ψηφιακή μετάβαση.

Το Εποπτικό Συμβούλιο της εταιρείας, μετά από μήνες “ψυχρού πολέμου” με τον διευθύνοντα σύμβουλο Γιώργο Προκοπάκη, ανέθεσε προσωρινά στην Κατερίνα Ευαγγελάκου, αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλο, τα καθήκοντα του προέδρου-διευθύνοντος συμβούλου της ΝΕΡΙΤ, καθώς τον απομάκρυνε από τη θέση του.

Διοικητικές αλλαγές
Συγκεκριμένα η εξέλιξη αυτή αποτελεί το τελευταίο επεισόδιο μιας σειράς γεγονότων τα οποία κατέστησαν τη συνεργασία των δυο πλευρών αδύνατη. Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στη σχετική πράξη, το Εποπτικό Συμβούλιο κάνοντας χρήση του δικαιώματος που προβλέπει ο νόμος, αποφάσισε την παύση του Γ. Προκοπάκη καθώς διαπίστωσε ομοφώνως αδυναμία ομαλής λειτουργίας της εταιρείας, κρίνοντας παράλληλα πως ο πρόεδρος-διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΡΙΤ, δεν ανταποκρίθηκε στα καθήκοντά του. Η σκιά ενός δημόσιου τηλεοπτικού φορέα

Την ίδια ώρα και ενώ την Κυριακή η ΝΕΡΙΤ έκανε “πρεμιέρα’ με ένα κανάλι, είναι σαφές πλέον ότι η λειτουργία της, ακόμα και έτσι, με αυτή την περιορισμένη δράση παραμένει προβληματική.
Το προσωπικό γνωρίζοντας τα σχέδια που θέλουν τη συνολική αλλαγή του, τους επόμενους μήνες, μετά τις εκλογές και τη λήξη της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε., έχει ελαχιστοποιήσει τις όποιες προσπάθειες, ενώ από την άλλη καταγράφονται σοβαρά προβλήματα σε όλα τα επίπεδα (πρόγραμμα, τεχνικό τομέα κλπ).

Αδυναμία για ψηφιακή μετάβαση;

Έντονος είναι και ο προβληματισμός ενόψει του πρώτου switch-off για την ψηφιακή μετάβαση στις 30 Μαΐου στην περιοχή της Πελοποννήσου. Η ΝΕΡΙΤ διάδοχος της ΕΡΤ, έχει εκ του νόμου την υποχρεώση της καθολικής υπηρεσίας (γεωγραφική κάλυψη 100%) για τα κανάλια της.
Βέβαια στην παρούσα φάση, αυτό δεν υπάρχει ούτε ως υποψία στον ορίζοντα καθώς τίθεται θέμα ακόμα και για τα 19 σημεία εκπομπής αφού ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, είναι τυπικά και ουσιαστικά απροετοίμαστος για το εγχείρημα.
Ήδη έγινε αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα από την πλευρά της πολιτείας καθώς και στην πρώτη μετάβαση, μεταξύ άλλων και για να διευκολυνθεί η ΝΕΡΙΤ, ωστόσο τα πράγματα δεν βελτιώθηκαν.
Ο δημόσιος φορέας δεν υπάρχει πουθενά καθώς δεν έχει τρέξει ούτε καμπάνια για ενημέρωση του κοινού, ούτε έχει πραγματοποιήσει κάποια άλλη δράση ενημέρωσης, με αποτέλεσμα το κοινό να είναι μπερδεμένο και να νομίζει ότι η μετάβαση πραγματοποιείται στο σύνολό της από τον ιδιωτικό πάροχο υπηρεσιών δικτύου την Digea.

Υπενθυμίζεται ότι η ΝΕΡΙΤ, είναι ο πρώτος πάροχος υπηρεσιών δικτύου, καθώς το δικαίωμά της αυτό προβλέπεται από το νόμο. Παρά ταύτα και λόγω της αδυναμίας της ΝΕΡΙΤ να λειτουργήσει στο θέμα, η Digea, φαίνεται να έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου το κόστος της καμπάνιας ενημέρωσης του κοινού.
Επισημαίνεται ότι πέρα από την καμπάνια, οποιαδήποτε κίνηση αφορά στην ψηφιακή μετάβαση της ΝΕΡΙΤ, έχει ένα σημαντικό κόστος, το οποίο δεδομένης και της ευρύτερη οικονομικής κατάστασης δεν προτίθεται να κανένας να καλύψει εθελοντικά.
Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει έντονος προβληματισμός από όλους τους εμμέσως ή αμέσως εμπλεκόμενους για το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση στις αμέσως επόμενες ημέρες. Το πρώτο αυτό switch-off θα αποτελέσει ένδειξη και για τη συνέχεια.
 Στέλιος Ιωάννουπηγη

Category: , ,

0 σχόλια