Νέα πολιτική για τα τηλεπαιχνίδια από το ΕΣΡ

Unknown | 5/08/2014 05:02:00 μ.μ. | 0 σχόλια


Αυστηρότερος έλεγχος στο περιεχόμενο

Νέα προσέγγιση στον τρόπο αντιμετώπισης των τηλεπαιχνιδιών εφαρμόζει το ΕΣΡ καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στο θέμα αυτό χωρίς την άποψη της ανεξάρτητης αρχής, για τις διατάξεις που υιοθετήθηκαν στο νέο πλαίσιο.


Αυτό ανέφερε χθες ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ιωάννης Λασκαρίδης, επισημαίνοντας ότι οι διατάξεις που υιοθετήθηκαν έλαβαν υπόψη τους μόνο την -καθ ύλην αρμόδια βεβαίως ανεξάρτητη αρχή- Εθνική Επιτροπή Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ).

Στο πλαίσιο αυτό το ΕΣΡ, τόνισε ο κ Λασκαρίδης, θα προσαρμοστεί βέβαια με το νόμο, θαπροχωρήσει ωστόσο σε αυστηρότερους ελέγχους που αφορούν στο περιεχόμενο που δημοσιεύουν τα τηλεπαιχνίδια, ακόμα και τα αδειοδοτημένα σε μια προσπάθεια να προστατευτεί ο πολίτης από φαινόμενα που το Συμβούλιο θεωρεί ότι δημιουργούν αν μη τι άλλο, εσφαλμένες εντυπώσεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του παιχνιδιού Puzzle του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, στον οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο 50.000 ευρώ για “παραπλανητικό μήνυμα”. Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού εμφανιζόταν το μήνυμα “σίγουρο κέρδος”, πράγμα που κατά το Συμβούλιο αποτελεί παραπλάνηση του τηλεοπτικού κοινού, καθώς το κέρδος κάθε άλλο παρά σίγουρο δεν είναι.

Ένα ακόμα σημείο που θα εξετάζει το ΕΣΡ είναι η χρονική διάρκεια των διαγωνισμών των τηλεπαιχνιδιών, καθώς παρατηρήθηκε το φαινόμενο να γίνεται λόγος για κέρδος σε όποιον τηλεθεατή πάρει πιο γρήγορα πολλές ημέρες μετά την έναρξη του διαγωνισμού. Δηλαδή ενώ για παράδειγμα ο διαγωνισμός άρχισε ημέρα Δευτέρα, την Πέμπτη οι παρουσιαστές της εκπομπής παρακινούσαν τους τηλεθεατές να καλέσουν σε αριθμό υψηλής χρέωσης, λέγοντάς τους ότι όποιος πάρει πιο γρήγορα κερδίζει, χωρίς να διευκρινίζουν το χρονικό διάστημα εξέλιξης του διαγωνισμού.
Επίσης και εκτός αυτών το ΕΣΡ θα επιβάλλει πρόστιμα σε κάθε εκπομπή που μοιράζει μετρητά με κλήρωση. Στο πλαίσιο αυτό επιβλήθηκε πρόστιμο 40.000 ευρώ επίσης στον Alpha για κλήρωση στην εκπομπή “Μες την καλή χαρά”.

Στέλιος Ιωάννου

ΠΗΓΗ: mediacell.gr

Category: , ,

0 σχόλια