Προθεσμίες και τίμημα, τα αγκάθια προς την ψηφιακή μετάβαση

Unknown | 8/06/2013 04:40:00 π.μ. | 0 σχόλια


Για τον Σεπτέμβριο, το νωρίτερο, έχει μετατεθεί η προκήρυξη του διαγωνισμού  για τους παρόχους δικτύου τηλεόρασης από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Με δεδομένο ότι μετά την προκήρυξη είναι αναγκαίος τουλάχιστον ένας μήνας για την προετοιμασία των υποψηφίων ο διαγωνισμός δεν θα εκκινήσει πριν τον Οκτώβριο.

Για να μην …αστοχήσουν και αυτές οι ημερομηνίες χρειάζεται μέχρι το τέλος Αυγούστου να έχει εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα καθορίζει τους διαύλους που θα πάρει η Δημόσια Τηλεόραση (μέχρι στιγμής πρόθεση της κυβέρνησης είναι να λάβει 2 διαύλους – δηλαδή να μπορεί να εκπέμπει μέχρι και 16 τηλεοπτικά κανάλια) καθώς και να καθοριστεί η τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού που, όπως είναι γνωστό, θα είναι δημοπρασία με πολλαπλούς γύρους.
Σύμφωνα με πληροφορίες για την τιμή εκκίνησης της διαδικασίας έχει συγκροτηθεί ομάδα εργασίας στην οποία συμμετέχουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, Μεταφορών και Δικτύων και της ΕΕΤΤ και η οποία μέχρι τώρα έχει συνεδριάσει τρεις φορές. Η άσκηση που έχει να επιλύσει η  ομάδα αυτή είναι αρκετά σύνθετη καθώς θα πρέπει να καθοριστεί τιμή εκκίνησης η οποία να αποτυπώνει το γεγονός ότι διατίθεται σπάνιος πόρος (φάσμα συχνοτήτων) αλλά και παράλληλα να είναι βιώσιμο το όποιο σχήμα κερδίσει, με δεδομένο ότι τα έσοδα της ιδιωτικής τηλεόρασης έχουν πληγεί σημαντικά, εξαιτίας της μείωσης της διαφήμισης.
Με βάση τη συμμετοχή στη σχετική δημόσια διαβούλευση που διεξήγαγε η ΕΕΤΤ εκτιμάται ότι υποψήφιοι για πάροχοι δικτύου τηλεόρασης θα είναι η Digea (θεωρείται σίγουρο καθώς έχει συγκροτηθεί για το λόγο αυτό με τη συμμετοχή των περισσοτέρων εθνικών τηλεοπτικών καναλιών) πιθανότατα όμως και ο ΟΤΕ ή και η Forthnet, δύο φορείς που παρέχουν συνδρομητική τηλεόραση. Δεν αποκλείεται βεβαίως και η συμμετοχή φορέα που δεν έχει εμφανιστεί επίσημα μέχρι στιγμής.
Αναφορικά με τον ΟΤΕ δεν υπάρχει κάποια ανακοίνωση από τη διοίκησή του και πάντως μια πιθανή συμμετοχή του προβληματίζει τη Digea, λόγω των οικονομικών δυνατοτήτων του. Ο ένας πάροχος δικτύου τηλεόρασης εθνικής εμβέλειας που θα επιλεγεί, θα λάβει 4 διαύλους (κάθε ένας από αυτούς χωρά περί τα 8 προγράμματα) και θεωρητικά θα μπορεί να συνεργαστεί με τη Δημόσια Τηλεόραση μόνον σε επίπεδο συνεγκατάστασης των συστημάτων. Περίπτωση να μην παραχωρηθούν – εκτός διαγωνισμού – δίαυλοι στη δημόσια τηλεόραση δεν υφίσταται, τουλάχιστον με βάση την κείμενη νομοθεσία και τις μέχρι τώρα επίσημες αναφορές της κυβέρνησης.

πηγη

Category: , , ,

0 σχόλια