Πως το κράτος χάνει έσοδα από την τηλεόραση

Unknown | 8/24/2013 12:52:00 π.μ. | 0 σχόλια


Το ζήτημα των ψηφιακών αδειών επανέρχεται μετά και τη μεταβίβαση της “Ραδιοτηλεοπτικής” από το ΚΚΕ στην Κυπριακή off shore  εταιρεία «A-Orizon Media Ltd”. Η επιχειρούμενη μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση γίνεται χωρίς οι τηλεοπτικοί σταθμοί να έχουν άδεια! Επιπροσθέτως το σύστημα της παράτασης της λειτουργίας τους με υπουργικές αποφάσεις, χωρίς να υπάρχει προκήρυξη των αδειών θεωρείται από την Ολομέλεια του ΣτΕ, ως αντισυνταγματική λειτουργία.

Η ψηφιακή μετάβαση ήταν η πρώτη τάξεως ευκαιρία να ρυθμιστεί το τηλεοπτικό πεδίο, «κόβοντας» εκείνους που προφανώς δεν είχαν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν ως κανονικοί σταθμοί με θέσεις εργασίας και πρόγραμμα. Αντιθέτως όσοι εξέπεμπαν προσωρινά, πήραν και το πολυπόθητο ψηφιακό χαρτί από το ΕΣΡ που τους επιτρέπει να εκπέμπουν. Σημειωτέον πως η κυβέρνηση Παπανδρέου, μαζί με την Τρόικα εκτιμούσαν πως μπορούσαν να λάβουν 300 εκατ. ευρώ από τη διάθεση των ψηφιακών αδειών και τη διανομή ου ψηφιακού μερίσματος.

Σήμερα επικρατεί το χάος.  Επειδή δεν προκηρύσσονται οι συχνότητες η αξία των σταθμών που δεν έχουν άδεια μεγαλώνει, έχοντας ως «περουσιακό» στοιχείο  τις συχνότητες που ανήκουν στο δημόσιο...Οι εθνικής εμβέλειας σταθμοί πληρώνουν χρήματα ως «ενοίκιο» στο κράτος για τη χρήση των συχνοτήτων, αλλά μόνο για τις αναλογικές. Η ψηφιακή μετάδοση είναι δωρεάν. Οι τοπικοί και οι περιφερειακοί σταθμοί δεν πληρώνουν τίποτα, ούτε για τις αναλογικές, ούτε για τις ψηφιακές!  Αντιθέτως στη συνδρομητική τηλεόραση η Multichoice πλήρωσε για την υπογραφή της σύμβασης με το ελληνικό δημόσιο, όπως και ο ΟΤΕ TV, και καταβάλει, κάθε χρόνο, στο ελληνικό δημόσιο το 3,5% του τζίρου της για τη δορυφορική άνοδο του σήματός της nova.
http://media-industry.blogspot.gr

Category: , , ,

0 σχόλια