Π. Καψής: Μέσα στο 2013 θα συγκροτηθεί η ΝΕΡΙΤ
Εντός του χρόνου θα συγκροτηθεί η ΝΕΡΙΤ, είπε στον Βήμα 99,5 ο υφυπουργός για τη Δημόσια Τηλεόραση, Παντελής Καψής, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με τις προσλήψεις που γίνονται.
«Ο νόμος εγγυάται ότι θα κόψουμε τον ομφάλιο λώρο μεταξύ κυβέρνησης και Δημόσιας Τηλεόρασης, ώστε να είναι ένας ανεξάρτητος μηχανισμός» είπε ο κ. Καψής, τονίζοντας ότι «όσοι προσλαμβάνονται ελέγχονται».
Ο υφυπουργός τόνισε ότι η πρωινή εκπομπή με την οποία ξεκίνησε να εκπέμπει ζωντανά ο μεταβατικός φορέας θα επεκταθεί χρονικά και εντός της επόμενης εβδομάδας θα γίνει τετράωρη, ενώ πρόσθεσε ότι σύντομα θα ξεκινήσουν και τα δελτία ειδήσεων.
Ο κ. Καψής κάλεσε, τέλος, τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, την ΠΟΣΠΕΡΤ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συνεργαστούν προκειμένου να συγκροτηθεί ο νέος οριστικός φορέας.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Π. Καψή έχουν ως εξής:
Για το πρόγραμμα της Δημόσιας Τηλεόρασης
- Ήταν πολύ δύσκολο να βγει πρόγραμμα από την Κατεχάκη, γίνονται προσπάθειες να ξεπεραστούν τα προβλήματα.
- (έγιναν) προχειρότητες, με την έννοια ότι τα πράγματα έγιναν κάτω από πολύ μεγάλη χρονική πίεση. Αν για παράδειγμα θέλαμε να κάνουμε πρώτα τον έλεγχο των αιτήσεων και μετά να ανακοινώσουμε ποιοι εκπληρούν τις προϋποθέσεις που βάλαμε, θα έβγαινε ενημερωτικό πρόγραμμα τουλάχιστον ένα μήνα μετά. Διορθώνουμε τα όποια λάθη γίνονται εν λειτουργία.
- Έπρεπε να κινηθούμε με βάση την απόφαση του ΣτΕ. Υπήρξε και η συμφωνία του κ. Βενιζέλου με τον κ. Σαμαρά για τις 2.000 προσλήψεις, άρα, λειτουργούσαμε κάτω από αυτή τη διπλή πίεση.
Για τις αιτήσεις και τις προσλήψεις
- Ο νόμος όριζε ότι ο Διαχειριστής μπορούσε να κάνει ό,τι κρίνει απαραίτητο, για να εκπέμψει σήμα. Επειδή κάναμε εξαντλητικές συζητήσεις και με την ΠΟΣΠΕΡΤ, είπαμε να βάλουμε κάποια κριτήρια, για αυτές τις 2μηνες συμβάσεις. Βάλαμε αυτά τα κριτήρια μοριοδότησης, που είναι περισσότερο κοινωνικά, ή κάποια τυπικά κριτήρια, τα οποία δεν είναι και τα καλύτερα, ιδίως όταν έχεις να κάνεις με δημοσιογράφους, που πρέπει να κρίνεις ουσία. Δεν μπορούσε να γινει με τέτοια επί της ουσίας κρίση και να είναι απολύτως αξιοκρατικές οι προσλήψεις, αλλά είναι αντικειμενικές. Θέλαμε να μην μπορεί κανείς να πει ότι παρενέβη κάποιος πολιτικά. Ήταν αντικειμενική διαδικασία, άδικη σε ένα βαθμό και το ξέρω πρώτος εγώ. Η κανονική διαδικασία των προσλήψεων θα γίνει στο νέο ραδιοτηλεοπτικό φορέα.
- Δεν πρόκειται να προσληφθεί ο συγκεκριμένος, που είναι σύμβουλος Υπουργού. Έχει στείλει ήδη επιστολή παραίτησης, ότι δεν ενδιαφέρεται. Αυτά έγιναν επειδή θέλαμε να εκπέμψουμε γρήγορα.
- ( για την καταγγελία της ΕΣΗΕΑ, ότι οι εργαζόμενοι εργάζονται χωρίς συμβάσεις) Αυτά είναι αστειότητες. Όλοι υπογράφουν συμβάσεις.
- Ο στόχος είναι μέσα το χρόνο να έχει μπορέσει να συγκροτηθεί η νέα τηλεόραση. Σήμερα κάνει την πρώτη του συνεδρίαση το Εποπτικό Συμβούλιο, μέσα στο μήνα θα εκλέξει Διοικητικό Συμβούλιο και Διευθύνοντα Σύμβουλο. Αν χρειαστεί παραπάνω χρόνος από το δίμηνο, θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, ώστε να επεκταθεί η διάρκεια αυτών των συμβάσεων.
Για τις προσλήψεις Ειδικών Θέσεων
- Ο νέος νόμος που έχει ψηφιστεί για τη ΝΕΡΙΤ δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να κάνει την οποιαδήποτε παρέμβαση. Άρα είναι ευθύνη του Εποπτικού κι Διοικητικού Συμβουλίου να ορίσουν με ποιες διαδικασίες θα γίνονται οι προσλήψεις. Θα είναι ένα μεγάλο τεστ οι διαδικασίες αυτές να αντέχουν στην κριτική του οποιουδήποτε ως προς το αξιοκρατικό τους περιεχόμενο.
- Στο Εποπτικό Συμβούλιο βάλαμε πρόσωπα υπεράνω κομμάτων, που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αξιοπιστία τους. Το κάναμε για να δείξουμε ότι η κυβέρνηση πλέον δεν μπορεί να έχει ούτε θεσμικά, ούτε επί της ουσίας, ούτε στην πράξη, με τις αποφάσεις που θα πάρει το Εποπτικό Συμβούλιο.
Για τις προσλήψεις των δημοσιογράφων
- Αν θέλεις να πάρεις έναν δημοσιογράφο, έναν παρουσιαστή, θα τον πάρεις με ΑΣΕΠ; Προφανώς όχι. Αυτό δεν το συζητάμε καν. Είναι εκτός ΑΣΕΠ οι προσλήψεις των δημοσιογράφων έτσι και αλλιώς. Αν θέλεις να πάρεις κάποιον για ένα ντοκυμαντέρ, προφανώς θα κάνεις σύμβαση ορισμένου χρόνου. Το ζήτημα δεν είναι ο τύπος των συμβάσεων αλλά η αξιοκρατική λειτουργία της νέας τηλεόρασης.
- Το στοίχημα είναι να κόψουμε τον ομφάλιο λώρο ανάμεσα στην κυβέρνηση και την δημόσια τηλεόραση, να τον κάνουμε έναν ανεξάρτητο φορέα. Ακόμα και τώρα καλώ και τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ και την ΠΟΣΠΕΡΤ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συνεργαστούμε. Είμαι διατεθημένος αν θέλουν, εκπρόσωπος της ΠΟΣΠΕΡΤ να ελέγξει όλες τις αιτήσεις, τις μοριοδοτήσεις και αν υπάρχει πρόβλημα, το καταγγέλει και δεν πρόκειται να προχωρήσει. Είμαι έτοιμος για ό,τι θέλει η ΠΟΣΠΕΡΤ ή η ΕΣΗΕΑ να έρθει στο φως της δημοσιότητας.
- Όσοι προσλαμβάνονται έλέγχονται.
......test...Δέν νομίζετε ότι πάει μακρά η βαλίτσα. Μέχρι νά προλάβετε νά κόψετε τό αφφάλι όπως τόν έλεγε τόν "λώρον" ή γιαγιά χάσαμε καί τήν μάνα καί τό "μωρό".
ΑπάντησηΔιαγραφή