Η ΕΡΤ ξανά στο προσκήνιο, θολώνοντας περισσότερο την εικόνα της ΝΕΡΙΤ

Unknown | 5/20/2014 04:36:00 μ.μ. | 0 σχόλια


Νέα δεδομένα ανέκυψαν στον ορίζοντα για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, καθώς με απόφαση δικαστηρίου του Ηρακλείου Κρήτης, κρίθηκαν παράνομες οι απολύσεις των εργαζομένων της τοπικής ΕΡΤ.

Παράλληλα το Δικαστήριο επιδίκασε και αποδοχές υπερημερίας στους 20 προσφεύγοντες, με δικαίωμα κατάσχεσης της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου, στην περίπτωση που αυτές δεν θα καταβληθούν άμεσα.

Πρόκειται για ένα ακόμη επεισόδιο στο σήριαλ της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, στο οποίο εκτός από τις διοικητικές διαμάχες και τις αλλαγές, με καταγγελίες για κακή διαχείριση, προστίθενται τώρα και οι “αμαρτίες του παρελθόντος”, σε μια στιγμή που η ΝΕΡΙΤ, δεν μπορεί να ορθοποδήσει και να ανταποκριθεί ούτε καν στις συμβατικές της υποχρεώσεις.
Ένα σχεδόν χρόνο μετά η δημόσια τηλεόραση είναι η "σκιά" ακόμα και του "κακού" της παρελθόντος κι αυτό παρά το ότι πλέον περιορίζεται σε ένα κανάλι και μερικά ραδιόφωνα,

Η απόφαση
Σύμφωνα με το σκεπτικό του προέδρου του Δικαστηρίου του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ελευθέριου Σισκάκη ο τρόπος που καταγγέλθηκαν οι συμβάσεις των εργαζομένων μετά την εφαρμογή της ΚΥΑ για την διακοπή λειτουργίας της ΕΡΤ είναι άκυρος γιατί δεν εφαρμόστηκε ο νόμος που αφορά στις ομαδικές απολύσεις.

Θεώρησε δηλαδή ο δικαστής ότι δεν επρόκειτο για διακοπή λειτουργίας Οργανισμού, αλλά για ομαδική απόλυση κατά την οποία δεν τηρήθηκε η υποχρέωση της έγκαιρης ενημέρωσης των εργαζομένων, δεν έγινε διαβούλευση για το ζήτημα και γενικότερα δεν εφαρμόστηκε το πλαίσιο που ορίζει ο νόμος.

Ειδικότερα το Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι το κοινοτικό δίκαιο υπερισχύει του εθνικού δικαίου και ότι η σχέση εργασίας των ανθρώπων της ΕΡΤ ήταν ιδιωτικού δικαίου ενώ δέχεται τις πρόσθετες παρεμβάσεις που έκαναν τα συνδικαλιστικά όργανα των δημοσιογράφων - η ΕΣΗΕΠΗΝ η ΠΟΕΣΥ και ο δικηγορικός σύλλογος.

Επίσης με την απόφαση επιδικάστηκαν αποδοχές υπερημερίας άμεσα εκτελεστέες -από την επίδοση της απόφασης στο ελληνικό δημόσιο- οπότε θα πρέπει να καταβληθούν άμεσα τα ποσά στους εργαζομένους. Αν δεν γίνει αυτό οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα να προχωρήσουν σε κατάσχεση της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου.
Η χθεσινή απόφαση, αποτελεί δεδικασμένο για ανάλογες υποθέσεις, καθώς εργαζόμενοι σε ολόκληρη την Ελλάδα έχουν προσφύγει κατά της απόλυσής τους από την ΕΡΤ.

Στο ΣτΕ θα προσφύγει η κυβέρνηση
Άμεση ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης για το θέμα, καθώς αν το φαινόμενο αυτό επεκταθεί υπάρχει ορατό ενδεχόμενο να βγουν και άλλες τέτοιες αποφάσεις, πράγμα που αν μη τι άλλο θα σημάνει μια ιδιαίτερα σημαντική επιβάρυνση για το Ελληνικό Δημόσιο και θα καταστήσει το όποιο “οικονομικό όφελος” από το κλείσιμο της ΕΡΤ άτοπο.
Αμέσως μετά την απόφαση ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία χαρακτήρισε “πολιτική δικαίωση” την απόφαση του δικαστηρίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου με αφορμή την ανακοίνωση αυτή, δήλωσε ότι «το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους θα ασκήσει έφεση και θα κριθεί σε ανώτερο δικαστήριο».

«Η απόφαση του Πρωτοβάθμιου δικαστηρίου προφανώς δεν έλαβε υπόψη την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε νόμιμο το κλείσιμο της ΕΡΤ ΑΕ», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κεδίκογλου.

Σ.Ι.

ΠΗΓΗ: mediacell.gr

Category: ,

0 σχόλια