Συζήτηση της EBU για τη δημόσια ελληνική τηλεόραση
Τη Πέμπτη 10 Οκτωβρίου μία ειδική συνεδρίαση της Συνέλευσης Νομικών και Δημοσίων Υποθέσεων της EBU ασχολήθηκε με το κλείσιμο της ΕΡΤ και τη δημιουργία ενός νέου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα στην Ελλάδα. Ο τίτλος της συνεδρίασης ήταν «Βασικοί παράγοντες επιτυχίας για ένα ανεξάρτητο και βιώσιμο δημόσιο μέσο ενημέρωσης στην Ελλάδα».
Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν ο Παντελής Καψής, υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, ο Θόδωρος Φορτσάκης, Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ, ο καθηγητής Δημήτρης Σωτηρόπουλος από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Νίκος Τσιμπίδας, πρώην πολιτικός συντάκτης της ΕΡΤ και αντιπρόσωπος του σωματείου δημοσιογράφων της ΕΡΤ και η Ingrid Deltenre, γενική διευθύντρια της EBU. Τη συνεδρίαση διεύθυνε ο Ed Mulhall, πρώην γενικός διευθυντής του τμήματος Νέων και Επικαιρότητας του RTE (Ιρλανδία).
Οι ομιλητές ασχολήθηκαν με τα γεγονότα που έλαβαν χώρα πριν και μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ και τις πιο πρόσφατες εξελίξεις, οι οποίες οδήγησαν στα πρώτα βήματα δημιουργίας μίας νέας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στην Ελλάδα.
Όλοι οι ομιλητές συμφώνησαν ότι ο τρόπος με τον οποίο έκλεισε η ΕΡΤ ήταν λανθασμένος. Ήταν αυτό που προκάλεσε τη μεγαλύτερη κατακραυγή από το ελληνικό κοινό. Η ίδρυση ενός ενδιάμεσου φορέα δίχασε το πάνελ, αν και ήταν φανερό ότι η τωρινή κατάληψη των γραφείων και των υποδομών της πρώην ΕΡΤ καθυστερεί τη δημιουργία μίας νέας και πλήρως λειτουργικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
Ο καθηγητής Σωτηρόπουλος σημείωσε ότι ο τρόπος που έκλεισε η ΕΡΤ, χωρίς απόφαση από το κοινοβούλιο και υπό τη πίεση της τρόικας, φόβισε το κοινό ότι το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε άλλους φορείς του δημόσιου τομέα.
Όμως υπήρξε γενική συναίνεση ότι παρά τη χαμηλή τηλεθέαση, η ΕΡΤ προσέφερε πολλά ποιοτικά ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα – όπως προγράμματα διερευνητικής δημοσιογραφίας και πολιτιστικά προγράμματα – αλλά είχε έλλειμμα πολιτικής ανεξαρτησίας και διαφάνειας.
Η Ingrid Deltenre έδωσε μία αναλυτική εξήγηση για τη στάση της EBU στη διαδικασία αυτή. Είπε ότι η EBU σοκαρίστηκε και έμεινε έκπληκτη από το κλείσιμο της ΕΡΤ, ένα οργανισμό που είχε σημαντική συνεισφορά στις δραστηριότητες της EBU όλα αυτά τα χρόνια. Είπε όμως ότι όταν το ελληνικό δικαστήριο πήρε την απόφαση για την ίδρυση ενός νέου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, η EBU θεώρησε ότι ήταν σωστό να σεβαστεί το νόμο και τη νέα διαδικασία.
Ο Παντελής Καψής εξήγησε ότι υπό το πρίσμα του κακού παραδείγματος της απροκάλυπτης κυβερνητικής παρέμβασης στην ΕΡΤ, σε συνδυασμό με την ανάγκη για περικοπή θέσεων εργασίας στο δημόσιο, το κλείσιμο της ΕΡΤ έμοιαζε ως ένα λογικό βήμα. Είπε ότι ο νέος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, η ΝΕΡΙΤ, θα έχει δύο τηλεοπτικά κανάλια καθώς και ένα διεθνές κανάλι για την ελληνική διασπορά, και το λιγότερο τρία ραδιοφωνικά κανάλια.
Ο Νίκος Τσιμπίδας, αντιπρόσωπος του σωματείου και πρώην πολιτικός συντάκτης στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, εξήγησε πως οι αυτός και οι συνάδελφοι του εργάζονται χωρίς αμοιβή εδώ και τέσσερις μήνες για να διατηρήσουν την ΕΡΤ στον αέρα, σε αντίθεση με τη λύση του ενδιάμεσου φορέα. Αμφισβήτησε επίσης τη πιθανή ανεξαρτησία του μελλοντικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να έχει ισχυρό λόγο στο διορισμό του Εποπτικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ.
Ο Θόδωρος Φορτσάκης, Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ, εξήγησε την αποστολή και τους στόχους του νέου οργανισμού, που είναι παρόμοιοι με το μοντέλο του BBC, που έχει ως αποστολή την ενημέρωση, την εκπαίδευση και τη ψυχαγωγία.
Η EBU είχε θετική άποψη για την αποστολή του νέου φορέα, καθώς και την υπόσχεση της χώρας για τη δημιουργία ενός νέου νόμου για τα Μέσα Ενημέρωσης. Παρόλα αυτά η Κυρία Deltenre αναρωτήθηκε για τον προϋπολογισμό του νέου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, που είναι πολύ μικρότερος από τον αντίστοιχο άλλων ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τόνισε επίσης ότι για να κερδίσει ο νέος φορέας το ελληνικό κοινό, χρειάζεται επαρκή μέσα για τη παραγωγή προγραμμάτων και παραγωγών υψηλής ποιότητας και τη προώθηση της καινοτομίας.
Η Κυρία Deltenre συμβούλεψε την ελληνική κυβέρνηση «να μείνει μακριά» από τον μελλοντικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό, και να αφήσει τη νέα ομάδα των εξειδικευμένων μάνατζερ να διαμορφώσει το μέλλον του.
Πηγή: ebu.ch
Category: ΝΕΡΙΤ, bbc world news, EBU, ERT
0 σχόλια