Καθαρά Δευτέρα στην ΕΤ3

Unknown | 3/17/2013 10:22:00 μ.μ. | 0 σχόλια


Στο εορταστικό πνεύμα της ημέρας προσαρμόζει το πρόγραμμα της η ΕΤ 3 και το ATHENS TV CHANNELS σας παρουσιάζει μερικές επιλογές από εκπομπές αφιερώματα που θα προβληθούν κατά την διάρκεια της μέρας ...


10:00 αφιέρωμα της εκπομπής «Τόπος και το τραγούδι του» σε αποκριάτικα έθιμα της Τιθορέας,

Μουσικές, γνωστοί και άγνωστοι χοροί και τραγούδια, λαϊκά δρώμενα και εθνογραφικές δράσεις απ’ όλη την Ελλάδα και το μείζονα ελληνισμό θα παρουσιαστούν στο νέο κύκλο της εκπομπής.
Η εκπομπή αναδεικνύει την Ελλάδα του σήμερα και του χθες, αναλλοίωτη μέσα στην ιστορική της διαδρομή, με τις αδαπάνητες δυνατότητές της να υπάρχει και να εντυπωσιάζει με εθνολογικές και λαογραφικές δράσεις, που ξεχωρίζουν στο χάρτη της βαλκανικής και ευρωπαϊκής κοινωνικής ανθρωπολογίας. 
11:00 αφιέρωμα της εκπομπής «Ελλήνων Δρώμενα» στις «δοξασμένες πενιές» του Γιάννη Μωραΐτη

Για έκτη συνεχή χρονιά τα «Ελλήνων Δρώμενα» ταξιδεύουν, καταγράφουν και παρουσιάζουν τις διαχρονικές πολιτισμικές εκφράσεις ανθρώπων και τόπων. Το ταξίδι, η μουσική, ο μύθος, ο χορός, ο κόσμος. Αυτός είναι ο προορισμός της εκπομπής. Πρωταγωνιστής είναι ο άνθρωπος, παρέα με μυθικούς προγόνους, στα κατά τόπους πολιτισμικά δρώμενα. Εκεί που ανιχνεύεται χαρακτηριστικά η ανθρώπινη περιπέτεια, στην αυθεντική έκφρασή της, στο βάθος του χρόνου.
Η εκπομπή ταξιδεύει, ερευνά και αποκαλύπτει μία συναρπαστική ανθρωπογεωγραφία. Το μωσαϊκό του σύγχρονου και διαχρονικού πολιτισμικού γίγνεσθαι της χώρας μας, με μία επιλογή προσώπων-πρωταγωνιστών, γεγονότων και τόπων, έτσι ώστε να αναδεικνύεται και να συμπληρώνεται μία ζωντανή ανθολογία. Με μουσική, με ιστορίες και με εικόνες «που θα μας λείψουν στο μέλλον».
Με γραφή κινηματογραφική και με σενάριο δομημένο αποτελεσματικά, η ιστορία στην οποία εστιάζει το φακό της η εκπομπή, ξετυλίγεται πλήρως από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές της, χωρίς «διαμεσολαβητές», έτσι ώστε να δημιουργείται μία ταινία καταγραφής, η οποία «συνθέτει» το παρόν με το παρελθόν, το μύθο με την ιστορία, με πρωταγωνιστές τους καθημερινούς ανθρώπους. Στο φετινό της ταξίδι από την Κρήτη έως τον Έβρο και από το Ιόνιο έως το Αιγαίο, παρουσιάζει μία πανδαισία εθνογραφικής, ανθρωπολογικής και μουσικής έκφρασης. Αυθεντικές δημιουργίες ανθρώπων και τόπων...


  12:00 αφιέρωμα με τίτλο «Αποκριές στη Ζάκυνθο».


Ένα τηλεοπτικό αφιέρωμα στην Ζάκυνθο του χθες και του σήμερα σε μια περίοδο γιορτής χαράς και γλεντιού με δρώμενα από τις Αποκριάτικες εκδηλώσεις, που μας μεταφέρουν σε εποχές νοσταλγίας και μοναδικών εικόνων ,από περασμένες στιγμές στο νησί, από την εποχή των Βενετσιάνων και των Ποπολάρων, μέχρι τον Διονύσιο Σολωμό και σε μια ιδιαίτερη κουλτούρα των Ζακυνθινών με το πηγαίο χιούμορ και το ταλέντο στο τραγούδι και στην μουσική.
Αποκριάτικα δρώμενα όπως ο Βενετσιάνικος γάμος, οι ιππικοί αγώνες των ευγενών της Γκιόστρας, οι καρναβαλικές ομάδες και οι θεατρικές ομιλίες μαζί με τους χορευτές και τραγουδιστάδες ου νησιού αποτελούν την σύνθεση του αφιερώματος
Αποκριές στη Ζάκυνθο.


 17:30 εορταστικό πρόγραμμα με παραδόσεις, χορούς και τραγούδια των ημερών που κατέγραψε στις «περιπλανήσεις» της σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας η «Κυριακή στο χωριό» με τη Μάρνη Χατζηεμμανουήλ.

Category:

0 σχόλια