UPDATE στην ενοτητα RETRO - TV PLUS ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Unknown | 12/02/2012 02:29:00 π.μ. | 1 σχόλια

Στην ενότητα  RETRO προστεθηκε mini αφιέρωμα για το TV PLUS ΠΕΙΡΑΙΑΣ.  Ερχονται  και αλλά .... STAY TUNED...



"TV PLUS ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ, ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ, ΧΩΡΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ"

Το TV Plus (πλήρης ονομασία: TV Plus Πειραιάς) ήταν το πρώτο μη κρατικό τηλεοπτικό κανάλι που εξέπεμψε στην Αττική και ήταν ιδιοκτησία του Δήμου Πειραιώς και εξεπεμπε απο τον Προφητη Ηλια στον Πειραια.

Ξεκίνησε να λειτουργεί δοκιμαστικά τον Οκτώβριο του 1988. Ωστόσο υπήρξαν πολλές αντιδράσεις κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του λόγω του κρατικού τηλεοπτικού μονοπωλίου στην Ελλάδα την εποχή εκείνη.

Τον πρώτο χρόνο άλλαξε πολλές συχνότητες εκπομπής. Με την πρώτη αλλαγή συχνότητας μετονομάστηκε σε Ελεύθερη Τηλεόραση Δήμος Πειραιά συγχωνεύοντας προσωρινά στην ίδια συχνότητα έναν ακόμα νέο σταθμό ο οποίος λειτούργησε για πολύ μικρό χρονικό διάστημα, τον Αθήνα Ανεξάρτητη Τηλεόραση.

Η λειτουργία του σταθμού εμποδίζονταν διαρκώς με αποτέλεσμα να εμφανίζεται στους τηλεοπτικούς δέκτες ανά χρονικά διαστήματα και να εξαφανίζεται. Τελικά τον Ιούνιο του 1989, μετονομάζεται και πάλι σε TV Plus και αφού άλλαξε αρκετές συχνότητες εκπομπής προκειμένου να μεταδίδει όσο το δυνατόν καλύτερο τηλεοπτικό σήμα, βγαίνει στον αέρα και αποφασίζεται η λειτουργία του ως συνδρομητικό κανάλι μέσω λήψης καλωδιακού αναλογικού αποκωδικοποιητή.

Στις αρχικες μερες λειτουργιας του ειχε δωρεαν προγραμμα για διαφημιστικους λογους,αργοτερα εβαλε συνδρομη και μοιρασε κουτια και λογικα η επιτυχια του ηταν περιορισμενη για αυτο δεν κρατησε και πολυ.

Κατά την περίοδο των δοκιμαστικών εκπομπών (Ιούνιος 1989 - Οκτώβριος 1989) το κανάλι μετέδιδε ελεύθερα μία ξένη ταινία κάθε βράδυ στις 10 καθώς και πληροφορίες για κινηματογράφους, πολιτιστικά γεγονότα κλπ νωρίτερα. Το πρόγραμμα αυτό ήταν το πρώτο μη κρατικό ελληνικό πρόγραμμα που μεταδόθηκε στην Αττική, σπάζοντας το μονοπώλιο της ΕΡΤ.

 Ξεκίνησε στο 33 κανάλι και ειχε φτάσει η χάρη του μεχρι και την κρήτη.
η κωδικοποιηση του ηταν απλουστατη, καθως προσθετε απλά μια κυματομορφή στο αρχικό σημα εικόνας την οποια αφαιρουσε ο αποκωδικοποιητης.  


Το πρώτο συνδρομητικό κανάλι στην Ελλάδα ήταν γεγονός. Μετέδιδε ταινίες από τον διεθνή κινηματογράφο, ενώ ανά διαστήματα μετέδιδε και οικολογικά μηνύματα, ενώ μέρος του προγράμματός του κάλυπτε η αναμετάδοση του πολύ δημοφιλούς δορυφορικού αγγλικού καναλιού Super Channel.
Τον Φεβρουάριο του 1993 σταμάτησε να λειτουργεί, εξ αιτίας οικονομικών ατασθαλιών της Γεν. Διεύθυνσης του σταθμού, η δε συχνότητά του το κανάλι 33, "πουλήθηκε" στον τότε Σκάϊ (σήμερα Alpha).

  Για την ακριβεια εκλεισε το 1993 μετα απο διαφωνια των μετοχων να μην πληρωσουν τους νεους αποκωδικοποιητες αξιας τοτε 10 εκατομυριων δραχμων προκειμενου οι συνδρομητες να φτασουν τους 5.000. Το φεβρουαριο του 93 εξεπεμψε μπαρες για περιπου 3 μηνες και μετα εκλεισε οριστικα αφηνοντας απληρωτοιυς τους εργαζομενους για περισσοτερο απο 6 μηνες.
Ενάμιση χρόνο αργότερα εμφανίστηκε ο επόμενος συνδρομητικός τηλεοπτικός σταθμός, το FilmNet, το οποίο σήμερα έχει εξελιχθεί σε δορυφορική ψηφιακή πλατφόρμα με πολλά θεματικά κανάλια και μη, την NOVA.

Category: ,

1 σχόλιο: