Κατώτερη των περιστάσεων και των προσδοκιών η συζήτηση για την Ψηφιακή Μετάβαση
Κατώτερη των περιστάσεων, κατώτερη των προσδοκιών των αγορών των Επικοινωνιών και της Τηλεόρασης, με ένταση μη εποικοδομητική και μπόλικες άσχετες αναφορές, ήταν η συζήτηση στη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής (πρωί 17ης Οκτωβρίου 2013) η οποία προγραμματίστηκε για να συζητηθούν θέματα που άπτονται του ψηφιακού μερίσματος και του διαγωνισμού για τους παρόχους δικτύων τηλεόρασης.
Κατώτερη των περιστάσεων γιατί:
Κυριάρχησε η ένταση μεταξύ της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του υπουργού Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοϊδη (κυρίως). Η βουλευτίνα του Σύριζα ήταν η πιο ενημερωμένη από τους παριστάμενους βουλευτές για το θέμα, όμως, με τον τρόπο (συνήθη γι΄ αυτήν) που παρουσίαζε την άποψή της έχανε σε ουσία και πρωταγωνιστούσε η στείρα λογική της καταγγελίας. Προκαλεί εντύπωση πως επέμεινε σε ορισμένα άνευ ουσίας σημεία του θέματος και όχι σε καίρια ερωτήματα που έκανε και δεν έλαβε καμιά απάντηση. Ο Απόστολος Κακλαμάνης ήταν αυτό που όλοι οι Έλληνες γνωρίζουμε, ο παραδοσιακός πολιτικός με την τεράστια πείρα και ηθική που όμως πλέον δύσκολα μπορεί να παρακολουθήσει τέτοια θέματα με μπόλικη δόση τεχνολογίας, πέρα από την αμιγώς πολιτική τους χροιά. Δεν έλειψαν οι παρεμβάσεις της Λιάνας Κανέλη. Η βουλευτίνα του ΚΚΕ έθεσε καιπολύ εύστοχα το θέμα του τι θα γίνει αν ο πάροχος δικτύου που θα αδειοδοτηθεί τα παρατήσει και φύγει. Ωστόσο η πρότασή της (εμμέσως) το να διατηρήσει τις ψηφιακές συχνότητες δημόσιος φορέας είναι τουλάχιστον παρωχημένη και μια από τα ίδια που έχουμε ζήσει μέχρι τώρα. Εν ολίγοις επρόκειτο για μια συζήτηση μακριά από τις ανάγκες της εποχής, περιορισμένη στιςεντυπώσεις και στις πολιτικές αντιπαραθέσεις, χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο, κάτι δηλαδή σαν την πρακτική που έφερε την Ελλάδα στο χείλος της καταστροφής. Ακόμη και όταν στη συζήτηση ετέθησαν ορισμένα σοβαρά ζητήματα που άπτονται της τηλεπικοινωνιακής αγοράς, όπως το κατά πόσο η ΕΕΤΤ διάκειται φιλικά προς τον ΟΤΕ, ελάχιστοι από τους παριστάμενους κατάλαβαν και φυσικά ο αρμόδιος υπουργός δεν έκανε κανένα σχόλιο.
Κατώτερη των προσδοκιών της αγοράς γιατί:
Δεν απαντήθηκε το ερώτημα πότε θα γίνει ο διαγωνισμός για τους παρόχους δικτύου τηλεόρασης. Για να γίνει ο διαγωνισμός αυτός χρειάζεται τυπικά τουλάχιστον ένα μήνα καθώς εκκρεμεί η έγκριση του τεύχους προκήρυξης της διαδικασίας από την Ολομέλεια της ΕΕΤΤ που σήμερα δεν υφίσταται. Προηγουμένως δηλαδή χρειάζεται να οριστεί η νέα διοίκηση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).
Η θητεία της «υπηρεσιακής» σήμερα ολομέλειας της ΕΕΤΤ έληξε στις 3 Σεπτεμβρίου (και όχι στις 30 Σεπτεμβρίου όπως, ίσως από λάθος, είπε ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών Μ. Χρυσοχοϊδης) στην Επιτροπή Θεσμών, η κυβέρνηση όμως φρόντισε μόνον μέχρι στιγμής να αλλάξει τη διαδικασία επιλογής των μελών της Επιτροπής και όχι να προβεί εγκαίρως στην τοποθέτηση των προσώπων, ώστε να λειτουργήσει η ανεξάρτητη αρχή. Ιδιαίτερες πληροφορίες περί των ονομάτων που «παίζουν» δεν υπάρχουν, πέρα από το όνομα ενός δικαστικού για την θέση του προέδρου. Είναι σαφές ότι τον τελικό λόγο στην επιλογή του επικεφαλής της ΕΕΤΤ θα έχει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που πάντως δεν μπορεί και να μην λάβει υπόψη του τη γνώμη του εταίρου του στην κυβέρνηση όταν ο αρμόδιος υπουργός είναι ο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.
Στη συζήτηση έγινε αναφορά επανειλημμένως για το ποσό που προσδοκά το δημόσιο από το ψηφιακό μέρισμα. Μόνο που η εκτίμηση για τα 300 εκατ. ευρώ που πρέπει να δώσουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας έγινε πριν δυο – τρία χρόνια. Έκτοτε οι συνθήκες έχουν αλλάξει και είναι πλέον αμφίβολο αν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας είναι σε θέση να πληρώσουν αυτό το ποσό. Το λογικό θα ήταν εφόσον το ψηφιακό μέρισμα πρόκειται να αποδοθεί (αν και εξαιρετικά δύσκολο με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται) τον Νοέμβριο του 2014 να γίνει επικαιροποίηση των στοιχείων.
Την ίδια στιγμή οι επιχειρήσεις της ιδιωτικής μη συνδρομητικής Τηλεόρασης, χωρίς βεβαίως να παραβλέπει κανείς το γεγονός ότι επί πολλά έτη βολεύτηκαν από την ανικανότητα του πολιτικού συστήματος να ξεκαθαρίσει το τοπίο, θα κληθούν να δώσουν, όποτε τελεσφορήσει ο διαγωνισμός, 16,39 εκατ. ευρώ για τα εθνικά κανάλια και 1,93 εκατ. ευρώ ο ανάδοχος για την Περιφερειακή άδεια. Ποσά διόλου ευκαταφρόνητα για την κατάστασή τους. Αφορούν τις ψηφιακές συχνότητες που θα λάβουν, ενώ θα χρειασθούν κεφάλαιο και για την κατασκευή των 156 κέντρων εκπομπής (εκτιμάται περί τα 22 εκατ. ευρώ) ώστε συμπληρώσουν τις υποδομές που θα επιτρέψουν την πλήρη μετάβαση στο ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα. Εκτιμάται ότι η Τηλεόραση θα πιεστεί ιδιαίτερα το επόμενο διάστημα με δεδομένο ότι ο ανάδοχος για το ρόλο του παρόχου δικτύου ψηφιακής τηλεόρασης, ακόμα και να οι αναγκαίες αποφάσεις ληφθούν άμεσα, δεν θα αναδειχθεί πριν τον Δεκέμβριο. Εκτός αν υπάρξουν ευκολίες πληρωμής…
Ένταση μη εποικοδομητική:
Λίγο πολύ κάποια θέματα ετέθησαν, όμως με κραυγές και όχι με συζήτηση και στόχο τη σύνθεση των απόψεων ώστε η όλη διαδικασία στην Επιτροπή Θεσμών να έχει χρησιμότητα για την κοινωνία.
Οι εξαιρέσεις
Εξαίρεση στην όλη διαδικασία ήταν η παρουσία του μέλους της Ολομέλειας της ΕΕΤΤ Νίκου Παπαουλάλη, ενός στελέχους που έχει εργαστεί σκληρά το τελευταίο διάστημα σε τεχνοκρατικό επίπεδο για τη τεκμηρίωση των αποφάσεων που έχουν ληφθεί σχετικά με τα προς συζήτηση θέματα (χάρτης συχνοτήτων κ.λ.π.) και ο οποίος έδωσε με λακωνικό τρόπο ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες.
Η σύντομη παρέμβαση του «υπηρεσιακού» αντιπροέδρου της ΕΕΤΤ, υπεύθυνου για τις Τηλεπικοινωνίες Κωνσταντίνου Δεληκωστόπουλου, ήταν τεχνοκρατική, όμως, απολύτως θεωρητική.
Ο γενικός γραμματέας Επικοινωνιών του υπουργείου Υποδομών Μενέλαος Δασκαλάκης μίλησε αρκετά προσπαθώντας να εξηγήσει πως έχει το όλο θέμα, μιας και οι περισσότερες αποφάσεις για τα προς συζήτηση θέματα έλαβαν την τελική τους μορφή επί των ημερών του. Δεν φάνηκε να ακούγεται ουσιαστικά από το παριστάμενο πολιτικό προσωπικό.
Τι καινούργιο μάθαμε
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε πως στο Σύριζα στις 30 Σεπτεμβρίου του 2013 έλαβαν επιστολή του Λεωνίδα Κανέλλου, προσωρινού πλέον προέδρου της ΕΕΤΤ, με την οποία εξηγούσε γιατί θα πρέπει να παραμείνει στην ηγεσία της ΕΕΤΤ. Να σημειωθεί πως ο κ. Κανέλλος δεν παρέστη στη διαδικασία γιατί, όπως ελέχθη, λείπει στο εξωτερικό.
Τη συζήτηση απασχόλησε – και ορθώς – τι θα γίνει αν ο φορέας που θα αδειοδοτηθεί δεν καταφέρει να επιβιώσει με τον υπουργό Υποδομών να λέει πως σε αυτήν την περίπτωση τα ελεύθερα ιδιωτικά κανάλια θα μεταδίδονται από το δίκτυο της δημόσιας τηλεόρασης (η οποία σήμερα είναι ως να μην υπάρχει!).
Είναι χαρακτηριστική η σχετική παρέμβαση της Λιάνας Κανέλη: «Ο πάροχος, μην κοροϊδευόμαστε, μεταξύ Digea και Ο.Τ.Ε. θα παιχτεί. Ούτως ή άλλως λοιπόν, οι πάροχοι βλέπετε ότι έχουνε προχωρήσει. Μην κοροϊδευόμαστε. Άρα ο διαγωνισμός εκ των πραγμάτων ξεκινάει με μείον. Με την προσωρινότητα (εννοεί – πιθανότατα – των «αδειών» που δόθηκαν πρόσφατα στα κανάλια όσο αφορά το περιεχόμενο ώστε να μπορούν να συμβληθούν με τους παρόχους δικτύου) έχουμε φτάσει τώρα και μιλάμε για δύο κεντρικούς παρόχους. Δεν καταλαβαίνω δηλαδή, ακούγεται πονηρή η ερώτηση, δεν είναι καθόλου πονηρή είναι εντελώς καλοπροαίρετη, σε τι αφορά σε τελευταία ανάλυση ο διαγωνισμός; Τι θα επιτύχετε μεγαλύτερο τίμημα μεταξύ Digea και Ο.Τ.Ε.; Ένα το κρατούμενο. Και καταλήγω με μια ερώτηση. Εάν ο πάροχος είναι εταιρεία και η εταιρία τα «φτύσει», τι γίνεται με το τελικό προϊόν; Προσέξτε μιλάμε για πολύ ευαίσθητο προϊόν που είναι η επικοινωνία, η πληροφορία. Όταν μπει στον ιδιωτικό τομέα αυτό το στρατηγικό πράγμα, αύριο το πρωί τα «φτύνει» η εταιρεία ας πούμε, κλείνει. Αποφασίζει η εταιρεία να πάει στη Γαλλία, φεύγει, απολύει και 200. Πάει η συντήρηση περίπατο. Την ημέρα που ο πάροχος θα «τα φτύσει», σκοπίμως ή μη σκοπίμως, χρηματιστηριακώς εισηγμένος, ή μη εισηγμένος, ανήκων ως θυγατρική, το πρόβλημα θα είναι μείζον. Και ή προβλέπεται κάτι από το διαγωνισμό, που δεν απαντιέται κατά την άποψή μου, ή ακούστε και την πρόταση μας, μιας και πάμε σε ένα διαγωνισμό, αφού πρόκειται για κρατική περιουσία να είναι και ιδιοκτήτης το Κράτος. Μην πάμε σε ΣΔΙΤ, δηλαδή.»
Βεβαίως η όλη διαδικασία δεν έχει καμιά σχέση με ΣΔΙΤ.
Οι αστοχίες
Χρυσοχοϊδης: «Ο διαγωνισμός έπρεπε να είχε ξεκινήσει στις 30 Σεπτεμβρίου – εδώ έχουμε μια καθυστέρηση – θα ξεκινήσει, προφανώς, τις επόμενες ημέρες και, πολύ σύντομα, θα υπάρχει ο πάροχος, ο οποίος θα αναλάβει να εγκαταστήσει σε όλη τη χώρα, με βάση τις προδιαγραφές, αυτές τις υποδομές, στις οποίες αναφέρθηκα προηγουμένως, έτσι ώστε τον επόμενο χρόνο, την 1η Οκτωβρίου 2014, να έχουμε ολοκληρώσει αυτή τη διαδικασία και να πάμε πλήρως στη ψηφιακή τηλεόραση για να κάνουμε στη συνέχεια το διαγωνισμό για το ψηφιακό μέρισμα.»
Θετικό είναι το γεγονός ότι παραδέχθηκε ότι υπάρχει καθυστέρηση, ωστόσο, θα όφειλε να γνωρίζει ότι ο διαγωνισμός δεν είναι δυνατόν να γίνει σε λίγες μέρες.
Υπόσχεση Χρυσοχοϊδη ότι θα σεβαστεί την άποψη της Επιτροπής Θεσμών για τα πρόσωπα που θα διοριστούν στην ΕΕΤΤ. Διάλογος του υπουργού Υποδομών με τον Απόστολο Κακλαμάνη:
Απ. Κακλαμάνης: Εννοείτε την απόφαση ή την γνώμη της επιτροπής μας; Εάν είναι αρνητική, θα την σεβαστείτε για ορισμένα πρόσωπα ή για το σύνολο;
Μ. Χρυσοχοϊδης: Υποτίθεται ότι εδώ κάνουμε μία καλόπιστη συζήτηση.
Απ. Κακλαμάνης: Ακριβώς, γι’ αυτό το λόγο το λέω.
Μ. Χρυσοχοϊδης: Να είστε βέβαιος ότι θα γίνει.
Απ. Κακλαμάνης: Ευχαριστώ πολύ. Αυτό με ενδιαφέρει εμένα.
Τώρα, το κατά πόσον θα ερωτηθεί ο καθόλα αξιοπρεπής πολιτικός Απ. Κακλαμάνης για τα μέλη της ΕΕΤΤ μάλλον δεν αφορά την ουσία του θέματος, ούτε την περαιτέρω λειτουργία της Επιτροπής. Ο κ. Κακλαμάνης πάντως δεν παρέλειψε να πει (καμιά σχέση με τη συζήτηση) ότι ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δεν είπε τη φράση «λεφτά υπάρχουν».
Στην συζήτηση ήταν παρόν και ο Προκόπης Παυλόπουλος ο οποίος προσπαθούσε, σαν να μην κατοικεί σε αυτή τη χώρα, να πιάσει το νήμα της υπόθεσης καθώς από τη θέση του ως υπουργός είχε διαχειριστεί θέματα που άπτονται των τηλεοπτικών συχνοτήτων, ενώ ο Γιάννης Δημαράς αρκέστηκε σε πολιτικά ερωτήματα αναφορικά με το πως ιστορικά το πολιτικό σύστημα απέφυγε να αδειοδοτήσει τα τηλεοπτικά κανάλια.
ΠΗΓΗ: infocom.gr
Κυριάρχησε η ένταση μεταξύ της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του υπουργού Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοϊδη (κυρίως). Η βουλευτίνα του Σύριζα ήταν η πιο ενημερωμένη από τους παριστάμενους βουλευτές για το θέμα, όμως, με τον τρόπο (συνήθη γι΄ αυτήν) που παρουσίαζε την άποψή της έχανε σε ουσία και πρωταγωνιστούσε η στείρα λογική της καταγγελίας. Προκαλεί εντύπωση πως επέμεινε σε ορισμένα άνευ ουσίας σημεία του θέματος και όχι σε καίρια ερωτήματα που έκανε και δεν έλαβε καμιά απάντηση. Ο Απόστολος Κακλαμάνης ήταν αυτό που όλοι οι Έλληνες γνωρίζουμε, ο παραδοσιακός πολιτικός με την τεράστια πείρα και ηθική που όμως πλέον δύσκολα μπορεί να παρακολουθήσει τέτοια θέματα με μπόλικη δόση τεχνολογίας, πέρα από την αμιγώς πολιτική τους χροιά. Δεν έλειψαν οι παρεμβάσεις της Λιάνας Κανέλη. Η βουλευτίνα του ΚΚΕ έθεσε καιπολύ εύστοχα το θέμα του τι θα γίνει αν ο πάροχος δικτύου που θα αδειοδοτηθεί τα παρατήσει και φύγει. Ωστόσο η πρότασή της (εμμέσως) το να διατηρήσει τις ψηφιακές συχνότητες δημόσιος φορέας είναι τουλάχιστον παρωχημένη και μια από τα ίδια που έχουμε ζήσει μέχρι τώρα. Εν ολίγοις επρόκειτο για μια συζήτηση μακριά από τις ανάγκες της εποχής, περιορισμένη στιςεντυπώσεις και στις πολιτικές αντιπαραθέσεις, χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο, κάτι δηλαδή σαν την πρακτική που έφερε την Ελλάδα στο χείλος της καταστροφής. Ακόμη και όταν στη συζήτηση ετέθησαν ορισμένα σοβαρά ζητήματα που άπτονται της τηλεπικοινωνιακής αγοράς, όπως το κατά πόσο η ΕΕΤΤ διάκειται φιλικά προς τον ΟΤΕ, ελάχιστοι από τους παριστάμενους κατάλαβαν και φυσικά ο αρμόδιος υπουργός δεν έκανε κανένα σχόλιο.
Κατώτερη των προσδοκιών της αγοράς γιατί:
Δεν απαντήθηκε το ερώτημα πότε θα γίνει ο διαγωνισμός για τους παρόχους δικτύου τηλεόρασης. Για να γίνει ο διαγωνισμός αυτός χρειάζεται τυπικά τουλάχιστον ένα μήνα καθώς εκκρεμεί η έγκριση του τεύχους προκήρυξης της διαδικασίας από την Ολομέλεια της ΕΕΤΤ που σήμερα δεν υφίσταται. Προηγουμένως δηλαδή χρειάζεται να οριστεί η νέα διοίκηση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).
Η θητεία της «υπηρεσιακής» σήμερα ολομέλειας της ΕΕΤΤ έληξε στις 3 Σεπτεμβρίου (και όχι στις 30 Σεπτεμβρίου όπως, ίσως από λάθος, είπε ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών Μ. Χρυσοχοϊδης) στην Επιτροπή Θεσμών, η κυβέρνηση όμως φρόντισε μόνον μέχρι στιγμής να αλλάξει τη διαδικασία επιλογής των μελών της Επιτροπής και όχι να προβεί εγκαίρως στην τοποθέτηση των προσώπων, ώστε να λειτουργήσει η ανεξάρτητη αρχή. Ιδιαίτερες πληροφορίες περί των ονομάτων που «παίζουν» δεν υπάρχουν, πέρα από το όνομα ενός δικαστικού για την θέση του προέδρου. Είναι σαφές ότι τον τελικό λόγο στην επιλογή του επικεφαλής της ΕΕΤΤ θα έχει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που πάντως δεν μπορεί και να μην λάβει υπόψη του τη γνώμη του εταίρου του στην κυβέρνηση όταν ο αρμόδιος υπουργός είναι ο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.
Στη συζήτηση έγινε αναφορά επανειλημμένως για το ποσό που προσδοκά το δημόσιο από το ψηφιακό μέρισμα. Μόνο που η εκτίμηση για τα 300 εκατ. ευρώ που πρέπει να δώσουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας έγινε πριν δυο – τρία χρόνια. Έκτοτε οι συνθήκες έχουν αλλάξει και είναι πλέον αμφίβολο αν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας είναι σε θέση να πληρώσουν αυτό το ποσό. Το λογικό θα ήταν εφόσον το ψηφιακό μέρισμα πρόκειται να αποδοθεί (αν και εξαιρετικά δύσκολο με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται) τον Νοέμβριο του 2014 να γίνει επικαιροποίηση των στοιχείων.
Την ίδια στιγμή οι επιχειρήσεις της ιδιωτικής μη συνδρομητικής Τηλεόρασης, χωρίς βεβαίως να παραβλέπει κανείς το γεγονός ότι επί πολλά έτη βολεύτηκαν από την ανικανότητα του πολιτικού συστήματος να ξεκαθαρίσει το τοπίο, θα κληθούν να δώσουν, όποτε τελεσφορήσει ο διαγωνισμός, 16,39 εκατ. ευρώ για τα εθνικά κανάλια και 1,93 εκατ. ευρώ ο ανάδοχος για την Περιφερειακή άδεια. Ποσά διόλου ευκαταφρόνητα για την κατάστασή τους. Αφορούν τις ψηφιακές συχνότητες που θα λάβουν, ενώ θα χρειασθούν κεφάλαιο και για την κατασκευή των 156 κέντρων εκπομπής (εκτιμάται περί τα 22 εκατ. ευρώ) ώστε συμπληρώσουν τις υποδομές που θα επιτρέψουν την πλήρη μετάβαση στο ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα. Εκτιμάται ότι η Τηλεόραση θα πιεστεί ιδιαίτερα το επόμενο διάστημα με δεδομένο ότι ο ανάδοχος για το ρόλο του παρόχου δικτύου ψηφιακής τηλεόρασης, ακόμα και να οι αναγκαίες αποφάσεις ληφθούν άμεσα, δεν θα αναδειχθεί πριν τον Δεκέμβριο. Εκτός αν υπάρξουν ευκολίες πληρωμής…
Ένταση μη εποικοδομητική:
Λίγο πολύ κάποια θέματα ετέθησαν, όμως με κραυγές και όχι με συζήτηση και στόχο τη σύνθεση των απόψεων ώστε η όλη διαδικασία στην Επιτροπή Θεσμών να έχει χρησιμότητα για την κοινωνία.
Οι εξαιρέσεις
Εξαίρεση στην όλη διαδικασία ήταν η παρουσία του μέλους της Ολομέλειας της ΕΕΤΤ Νίκου Παπαουλάλη, ενός στελέχους που έχει εργαστεί σκληρά το τελευταίο διάστημα σε τεχνοκρατικό επίπεδο για τη τεκμηρίωση των αποφάσεων που έχουν ληφθεί σχετικά με τα προς συζήτηση θέματα (χάρτης συχνοτήτων κ.λ.π.) και ο οποίος έδωσε με λακωνικό τρόπο ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες.
Η σύντομη παρέμβαση του «υπηρεσιακού» αντιπροέδρου της ΕΕΤΤ, υπεύθυνου για τις Τηλεπικοινωνίες Κωνσταντίνου Δεληκωστόπουλου, ήταν τεχνοκρατική, όμως, απολύτως θεωρητική.
Ο γενικός γραμματέας Επικοινωνιών του υπουργείου Υποδομών Μενέλαος Δασκαλάκης μίλησε αρκετά προσπαθώντας να εξηγήσει πως έχει το όλο θέμα, μιας και οι περισσότερες αποφάσεις για τα προς συζήτηση θέματα έλαβαν την τελική τους μορφή επί των ημερών του. Δεν φάνηκε να ακούγεται ουσιαστικά από το παριστάμενο πολιτικό προσωπικό.
Τι καινούργιο μάθαμε
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε πως στο Σύριζα στις 30 Σεπτεμβρίου του 2013 έλαβαν επιστολή του Λεωνίδα Κανέλλου, προσωρινού πλέον προέδρου της ΕΕΤΤ, με την οποία εξηγούσε γιατί θα πρέπει να παραμείνει στην ηγεσία της ΕΕΤΤ. Να σημειωθεί πως ο κ. Κανέλλος δεν παρέστη στη διαδικασία γιατί, όπως ελέχθη, λείπει στο εξωτερικό.
Τη συζήτηση απασχόλησε – και ορθώς – τι θα γίνει αν ο φορέας που θα αδειοδοτηθεί δεν καταφέρει να επιβιώσει με τον υπουργό Υποδομών να λέει πως σε αυτήν την περίπτωση τα ελεύθερα ιδιωτικά κανάλια θα μεταδίδονται από το δίκτυο της δημόσιας τηλεόρασης (η οποία σήμερα είναι ως να μην υπάρχει!).
Είναι χαρακτηριστική η σχετική παρέμβαση της Λιάνας Κανέλη: «Ο πάροχος, μην κοροϊδευόμαστε, μεταξύ Digea και Ο.Τ.Ε. θα παιχτεί. Ούτως ή άλλως λοιπόν, οι πάροχοι βλέπετε ότι έχουνε προχωρήσει. Μην κοροϊδευόμαστε. Άρα ο διαγωνισμός εκ των πραγμάτων ξεκινάει με μείον. Με την προσωρινότητα (εννοεί – πιθανότατα – των «αδειών» που δόθηκαν πρόσφατα στα κανάλια όσο αφορά το περιεχόμενο ώστε να μπορούν να συμβληθούν με τους παρόχους δικτύου) έχουμε φτάσει τώρα και μιλάμε για δύο κεντρικούς παρόχους. Δεν καταλαβαίνω δηλαδή, ακούγεται πονηρή η ερώτηση, δεν είναι καθόλου πονηρή είναι εντελώς καλοπροαίρετη, σε τι αφορά σε τελευταία ανάλυση ο διαγωνισμός; Τι θα επιτύχετε μεγαλύτερο τίμημα μεταξύ Digea και Ο.Τ.Ε.; Ένα το κρατούμενο. Και καταλήγω με μια ερώτηση. Εάν ο πάροχος είναι εταιρεία και η εταιρία τα «φτύσει», τι γίνεται με το τελικό προϊόν; Προσέξτε μιλάμε για πολύ ευαίσθητο προϊόν που είναι η επικοινωνία, η πληροφορία. Όταν μπει στον ιδιωτικό τομέα αυτό το στρατηγικό πράγμα, αύριο το πρωί τα «φτύνει» η εταιρεία ας πούμε, κλείνει. Αποφασίζει η εταιρεία να πάει στη Γαλλία, φεύγει, απολύει και 200. Πάει η συντήρηση περίπατο. Την ημέρα που ο πάροχος θα «τα φτύσει», σκοπίμως ή μη σκοπίμως, χρηματιστηριακώς εισηγμένος, ή μη εισηγμένος, ανήκων ως θυγατρική, το πρόβλημα θα είναι μείζον. Και ή προβλέπεται κάτι από το διαγωνισμό, που δεν απαντιέται κατά την άποψή μου, ή ακούστε και την πρόταση μας, μιας και πάμε σε ένα διαγωνισμό, αφού πρόκειται για κρατική περιουσία να είναι και ιδιοκτήτης το Κράτος. Μην πάμε σε ΣΔΙΤ, δηλαδή.»
Βεβαίως η όλη διαδικασία δεν έχει καμιά σχέση με ΣΔΙΤ.
Οι αστοχίες
Χρυσοχοϊδης: «Ο διαγωνισμός έπρεπε να είχε ξεκινήσει στις 30 Σεπτεμβρίου – εδώ έχουμε μια καθυστέρηση – θα ξεκινήσει, προφανώς, τις επόμενες ημέρες και, πολύ σύντομα, θα υπάρχει ο πάροχος, ο οποίος θα αναλάβει να εγκαταστήσει σε όλη τη χώρα, με βάση τις προδιαγραφές, αυτές τις υποδομές, στις οποίες αναφέρθηκα προηγουμένως, έτσι ώστε τον επόμενο χρόνο, την 1η Οκτωβρίου 2014, να έχουμε ολοκληρώσει αυτή τη διαδικασία και να πάμε πλήρως στη ψηφιακή τηλεόραση για να κάνουμε στη συνέχεια το διαγωνισμό για το ψηφιακό μέρισμα.»
Θετικό είναι το γεγονός ότι παραδέχθηκε ότι υπάρχει καθυστέρηση, ωστόσο, θα όφειλε να γνωρίζει ότι ο διαγωνισμός δεν είναι δυνατόν να γίνει σε λίγες μέρες.
Υπόσχεση Χρυσοχοϊδη ότι θα σεβαστεί την άποψη της Επιτροπής Θεσμών για τα πρόσωπα που θα διοριστούν στην ΕΕΤΤ. Διάλογος του υπουργού Υποδομών με τον Απόστολο Κακλαμάνη:
Απ. Κακλαμάνης: Εννοείτε την απόφαση ή την γνώμη της επιτροπής μας; Εάν είναι αρνητική, θα την σεβαστείτε για ορισμένα πρόσωπα ή για το σύνολο;
Μ. Χρυσοχοϊδης: Υποτίθεται ότι εδώ κάνουμε μία καλόπιστη συζήτηση.
Απ. Κακλαμάνης: Ακριβώς, γι’ αυτό το λόγο το λέω.
Μ. Χρυσοχοϊδης: Να είστε βέβαιος ότι θα γίνει.
Απ. Κακλαμάνης: Ευχαριστώ πολύ. Αυτό με ενδιαφέρει εμένα.
Τώρα, το κατά πόσον θα ερωτηθεί ο καθόλα αξιοπρεπής πολιτικός Απ. Κακλαμάνης για τα μέλη της ΕΕΤΤ μάλλον δεν αφορά την ουσία του θέματος, ούτε την περαιτέρω λειτουργία της Επιτροπής. Ο κ. Κακλαμάνης πάντως δεν παρέλειψε να πει (καμιά σχέση με τη συζήτηση) ότι ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δεν είπε τη φράση «λεφτά υπάρχουν».
Στην συζήτηση ήταν παρόν και ο Προκόπης Παυλόπουλος ο οποίος προσπαθούσε, σαν να μην κατοικεί σε αυτή τη χώρα, να πιάσει το νήμα της υπόθεσης καθώς από τη θέση του ως υπουργός είχε διαχειριστεί θέματα που άπτονται των τηλεοπτικών συχνοτήτων, ενώ ο Γιάννης Δημαράς αρκέστηκε σε πολιτικά ερωτήματα αναφορικά με το πως ιστορικά το πολιτικό σύστημα απέφυγε να αδειοδοτήσει τα τηλεοπτικά κανάλια.
ΠΗΓΗ: infocom.gr
0 σχόλια