ΤΟ MNHMONIO 3 KAI TO XAOΣ ΤΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ

Unknown | 11/21/2012 12:30:00 π.μ. | 0 σχόλια





H απόφαση για απόσυρση από το Μνημόνιο 3 του «οδικού χάρτη» για την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση φέρνει ξανά στην επικαιρότητα το ζήτημα της αξίας των συχνοτήτων. Η «τρόικα» περιέλαβε στο προηγούμενο Μνημόνιο αναλυτικές διατάξεις για τη μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση και επανήλθε στο αρχικό σχέδιο του τελευταίου πακέτου μέτρων, αποσύροντάς το όμως στη συνέχεια. Στο επίκεντρο βρίσκεται προφανώς το κόστος του ενοικίου για τη χρήση των συχνοτήτων.
Τα προηγούμενα χρόνια οι ιδιωτικοί σταθμοί πλήρωσαν 102 εκατ. ευρώ (1997 - 2010) και τώρα ζητούν να μην καταβάλουν χρήματα για την τριετία 2012 - 2015, σε αντιστάθμισμα για τις επενδύσεις που θα κάνουν. Η ΕΡΤ τα προηγούμενα χρόνια δεν κατέβαλε ούτε ένα ευρώ για τις συχνότητες –διότι δεν είναι υποχρεωμένη–, ενώ αντιθέτως η Multichoice πλήρωνε και την ΕΡΤ για το αναλογικό της σήμα και το ελληνικό κράτος για το δορυφορικό.
Το επιχείρημα των ιδιωτικών σταθμών είναι πως θα προβούν και σε άλλες απολύσεις αν κληθούν να πληρώσουν για τις συχνότητες στην κατάσταση που βρίσκεται η αγορά. Κάτι που ανέφερε στη Βουλή ο υφυπουργός Σίμος Κεδίκογλου απαντώντας σε σχετική επερώτηση του Δ. Παπαδημούλη.
Από την άλλη, το νομικό καθεστώς είναι χαοτικό, αφού εις βάρος του δημόσιου τομέα επιβάλλεται στα κανάλια η δωρεάν μετάδοση των διαφημιστικών μηνυμάτων των κομμάτων, σε αντάλλαγμα για τη μείωση του «ενοικίου» που πηγαίνει στα δημόσια ταμεία από 2% επί του κύκλου εργασιών σε 0,1%.
Στο παρελθόν, σύμφωνα με τις αποφάσεις που δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ, έγιναν μειώσεις για το 2003 (1%), το 2004 (1%), το 2007 (1%), το 2009 (0,1%) και το 2010 (0,1%), χωρίς να έχουν γίνει εκλογές.
Από τα στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή, στη σχετική επερώτηση του Δ. Παπαδημούλη, προκύπτει πως άλλοι πληρώνουν πολλά και άλλοι πολύ λίγα και πως το καθεστώς αυτό των «εκπτώσεων» στο ενοίκιο ίσως να μην πληρώθηκε. Το γεγονός όμως πως το 2010 υπήρξε κανάλι που πλήρωσε μόλις...
187 ευρώ για τη συχνότητά του φανερώνει το χάος που επικρατεί. (Παρόν)

Category:

0 σχόλια