Σε ρυθμούς επανεκίνησης η ΕΕΤΤ
Ανοίγει τον βηματισμό της η ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) προκειμένου να κλείσει εκκρεμότητες και να προλάβει προθεσμίες οι οποίες είναι ασφυκτικές συνέπεια και της απραξίας στην περίοδο που προηγήθηκε.
Εκτός της διαδικασίας γα την ανάδειξη των παρόχων δικτύου τηλεόρασης, που έχει ξεκινήσει, από τις εκκρεμότητες ξεχωρίζουν, η αδειοδότηση μεγάλου αριθμού κεραιών, το μείζον θέμα της καθολικής υπηρεσίας, η δημοπρασία για τα 3,4 – 3,8 GHz, η προετοιμασία για το διαγωνισμό για το ψηφιακό μέρισμα και η υπόθεση της καταγγελίας της Vodafone εναντίον της Cosmote για κατάχρηση κανόνων περί ανταγωνισμού.
Σχετικά με το τελευταίο πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ως προς τις διευκρινήσεις που ζητήθηκαν από τις δύο εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και έπεται οι αρμόδιες υπηρεσίες να καταλήξουν στο πόρισμά τους για να το υποβάλουν στην Ολομέλεια της ΕΕΤΤ. Το πόσο γρήγορα θα κλείσει η υπόθεση της καταγγελίας της Vodafone εναντίον της Cosmote θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από τη θέληση της νέας Ολομέλειας της Επιτροπής.
Για την αδειοδότηση των κεραιών και με δεδομένο ότι εν τέλει θα δοθεί παράταση ενάμιση χρόνου στην προθεσμία που λήγει τον Μάρτιο, η αρμόδια υπηρεσία θα πρέπει να ξεπεράσει τον εαυτό της. Εκτιμάται ότι θα χρειασθεί επιπλέον προσωπικό.
Στο μεταξύ οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας θα κληθούν πιθανότατα τον Ιούλιο να συμμετέχουν στο διαγωνισμό για το ψηφιακό μέρισμα.
Για να γίνει αυτό η ΕΕΤΤ χρειάζεται να προχωρήσει μέχρι τον Μάιο δημόσια διαβούλευση επί της διαδικασίας, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται αν η Επιτροπή θα κάνει νέα αποτίμηση της αξίας του ψηφιακού μερίσματος. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη είχε γίνει το 2010 και είχε καταλήξει στα 300 εκατ. ευρώ.
Εκτιμάται ότι το θέμα της αποτίμησης του ψηφιακού μερίσματος θα κυριαρχήσει το επόμενο διάστημα στις επαφές των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας με την κυβέρνηση. Από την πλευρά τους οι Cosmote, Vodafone και Wind λέγουν πως η αποτίμηση που υπάρχει έγινε όταν η αγορά είχε άλλα χαρακτηριστικά και προβάλλουν τη μεγάλη μείωση που έχουν υποστεί τα έσοδά τους.
Στην ατζέντα τους έχουν επίσης και το θέμα της μείωσης της φορολογίας στους λογαριασμούς της κινητής τηλεφωνίας, κάτι, πάντως, που δύσκολα μπορεί να κινηθεί προς την κατεύθυνση που επιθυμούν, εξαιτίας των δημοσιονομικών της χώρας.
Το φάσμα στα 3,4 – 3,8 GHz φαίνεται να ενδιαφέρει τον ΟΤΕ, την Graig Wireless και πιθανότατα και τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ωστόσο στην πράξη μένει να φανεί αν θα υπάρξει ικανοποιητικό ενδιαφέρον. Δεν αποκλείεται η δημοπρασία για αυτό να προχωρήσει άμεσα καθώς οι υπηρεσίες έχουν κάνει όλη τη σχετική προετοιμασία.
πηγη
Category: EETT
0 σχόλια