Χάσαμε την προθεσμία της μετάβασης στην ψηφιακή TV

Unknown | 1/11/2013 01:58:00 π.μ. | 0 σχόλια


Όπως αναφέρει το paron.gr η 31η Δεκεμβρίου 2012 ήταν η καταληκτική ημερομηνία για την πλήρη ψηφιακή μετάβαση της τηλεόρασης στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τελευταία έκοψε το νήμα της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης η Σλοβακία και η Κομισιόν έθεσε ήδη τους αναθεωρημένους στόχους για την ψηφιακή οικονομία.

Η Ελλάδα σε ρόλο «μαύρου προβάτου» είναι η μόνη χώρα της Ε.Ε που ζήτησε από την Κομισιόν παράταση ενός έτους για την ψηφιακή μετάβαση. Από το 2008, όταν εκδόθηκε η πρώτη υπουργική απόφαση για το μεταβατικό στάδιο της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, δεν έγινε καμία ενέργεια με αποτέλεσμα η χώρα να χάσει πανηγυρικά το τρένο της ψηφιακής τηλεόρασης.

Δεν υπάρχει ακόμη νόμος για την ψηφιακή αδειοδότηση, δεν υπάρχει απόφαση για το πόσες ψηφιακές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας θα δοθούν και πόσες περιφερειακές, δεν υπάρχει συμφωνία για το αν θα λάβουν τις συχνότητες οι πάροχοι δικτύου και όχι οι τηλεοπτικοί σταθμοί, δεν υπάρχει καμία πρόνοια για το ξεκαθάρισμα του ραδιοτηλεοπτικού φάσματος. Και ο νέος ψηφιακός χάρτης που φτιάχτηκε εσπευσμένα κι άλλαξε μέσα σε πέντε μέρες για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της Digea και της ΕΡΤ, έχει σοβαρά προβλήματα στην πλήρη κάλυψη της χώρας με το ψηφιακό σήμα.
Με αυτά τα δεδομένα είναι απορίας άξιο πως θα βαδίσει η χώρα προς την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση που είναι πλέον πραγματικότητα για το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών αλλά και τις γειτονικές χώρες. Το μείζον ζήτημα που θα υπάρχει εφεξής είναι πως η Ελλάδα δεν θα έχει συχνότητες να καλύπτει τα σύνορα της καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία συντονισμού συχνοτήτων με τις όμορες χώρες. Στα κράτη ωστόσο που έχουν ολοκληρώσει την ψηφιακή μετάβαση, οι συχνότητες και έχουν δηλωθεί στην ITU και έχουν καταληφθεί. Με αυτά τα σοβαρά ζητήματα δεν φαίνεται να ασχολείται κάνεις από την τριτοκομματική κυβέρνηση και στο υπουργείο Ανάπτυξης το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να πάρουν το πράσινο φως της παράτασης από την Κομισιόν προκειμένου να γίνει αμέσως μετά η συμφωνία με τα ιδιωτικά κανάλια για το μοίρασμα των ψηφιακών συχνοτήτων.
Έτσι το επόμενο διάστημα αναμένεται η συνεδρίαση της κοινής επιτροπής στην οποία μετέχουν η Digea, η ΕΡΤ, η Nova και τα περιφερειακά κανάλια προκειμένου να συμφωνηθεί το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του νέου ψηφιακού χάρτη

Category: , ,

0 σχόλια