Με σημαδεμένα χαρτιά η δημοπρασία ψηφιακών συχνοτήτων

Unknown | 6/08/2013 06:49:00 μ.μ. | 0 σχόλια


Το παιχνίδι της επίσημης διαπραγμάτευσης για τους όρους αδειοδότησης στο ψηφιακό μέλλον των τηλεοπτικών καναλιών άρχισε με τη διαβούλευση που έδωσε στη δημοσιότητα ως και τις 19 Ιουνίου η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών.


Η κυβέρνηση πιεζόμενη από τις μνημονιακές της υποχρεώσεις έναντι της τρόϊκας και της Κομισιόν να δοθεί το ψηφιακό μέρισμα (συχνότητες 60-67 στα UHF) στην κινητή τηλεφωνία τον Νοέμβριο του 2014, αναγκάζεται να βάλει στο τραπέζι τους όρους της τηλεοπτικής αδειοδότησης.
Σύμφωνα με τα κείμενα της ΕΕΤΤ που τέθηκαν προς διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους παρόχου δικτύου, προβλέπεται ως ημερομηνία για το οριστικό σβήσιμο της αναλογικής τηλεόρασης η 30η Σεπτεμβρίου 2014. Μετά το παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου τον Ιούλιο του 2014 και πριν τον διαγωνισμό για το ψηφιακό μέρισμα δηλαδή. Ως σενάρια εργασίας ελήφθησαν υπόψη πως η ΕΡΤ χάνει τη μια από τις τρεις ψηφιακές συχνότητες που διαθέτει και θα λάβει δυο. Για την εκπομπή ιδιωτικών ψηφιακών καναλιών και συνδρομητικών ψηφιακών σταθμών προβλέπεται να δοθούν 4 ψηφιακές συχνότητες. Άλλες δυο ή τρεις ανάλογα την γεωγραφική περιοχή της χώρας, προβλέπονται για την εκπομπή των περιφερειακών καναλιών.
Η διαδικασία που προτείνεται είναι η δημοπρασία με αυξανόμενο τίμημα για τους ενδιαφερόμενους που θα καταθέσουν φάκελο υποψηφιότητας για τις ψηφιακές συχνότητες πανελλαδικής ή περιφερειακής εμβέλειας. Η ΕΕΤΤ θεωρώντας πως είναι ασύμφορη η επένδυση δυο πάροχων δικτύου ανά περιφέρεια, προκρίνει την εκδήλωση ενδιαφέροντος από έναν μόνο πάροχο ανά περιφέρεια ή την κατάθεση πρότασης τόσο για πανελλαδική όσο και για περιφερειακή εμβέλεια. Προτείνεται επίσης η έγκριση κριτηρίων και προϋποθέσεων για την κάλυψη όλης της χώρας με ψηφιακό σήμα καθώς και όροι για τους «πελάτες» των παρόχων δικτύου, τα τηλεοπτικά κανάλια δηλαδή των οποίων το ψηφιακό σήμα θα μεταφέρουν οι πάροχοι έναντι ενοικίου.
ΠΗΓΗ: typologies.gr

Category: ,

0 σχόλια